Tweede buurtbrief

Beste buren,

Met deze brief informeren wij u dat wij vandaag alsnog de leegstaande woning aan Simon Stevinsstraat 25 in gebruik hebben genomen. Zoals u heeft kunnen zien, dan wel via de media heeft kunnen vernemen, reageerde de politie afgelopen zondag op onze eerdere kraak met buitenproportioneel veel agressiviteit en ontruimde het huis vervolgens onrechtmatig. Wij hebben inmiddels aangifte gedaan wegens openbare geweldpleging en mishandeling. Echter, de motivatie voor de kraakactie – Ymere’s a-sociale handelen in deze buurt – is daarmee niet verdwenen. Vandaar dat we vandaag alsnog het huis hebben betrokken om de komende tijd een aantal praktijken van Ymere aan de kaak stellen als ook steun bieden aan de omwonenden die hiervan de dupe zijn.

Hieronder nogmaals een samenvatting van de achtergrond van deze actie.

Zoals u waarschijnlijk weet heeft Ymere hier al meer dan zes jaar klachten omtrent achterstallig onderhoud verwaarloosd. Nadat buurtbewoners in 2006 naar de lokale politiek stapten met dit probleem, volgden jaren van gehannes met gebroken beloftes door de corporatie en kregen de huurders uiteindelijk in 2010 te horen dat er geen geld was voor het beloofde onderhoud. Zoals gemeld in de vorige brief kocht Ymere in diezelfde periode een speculatiepand op in de Javastraat, investeerde daar in renovatie en verkocht het toen met meer dan een miljoen verlies. Een voorbeeld van de vreemde financiële prioriteiten van de corporatie.

Het lijkt er dan ook op dat Ymere hier doet aan al dan niet moedwillige ‘verkrotting’, waarna de corporatie een vergaand renovatieplan presenteert als enige oplossing en de sociale huurwoningen uiteindelijk wil verkopen. Wij protesteren dan ook tegen een wederomme afname van het veel te krappe sociale huuraanbod in Amsterdam.

De benodigde instemming van 70% van de bewoners voor het renovatieplan ontbreekt echter.  Terwijl sommige huurders staan te trappelen om hun inmiddels zeer versleten woning te laten renoveren, staan anderen in met de hakken in het zand om te voorkomen dat hun vertrouwde karakteristieke woning wordt omgebouwd tot onherkenbaar nieuwbouwhuis, met een huursverhoging er bovenop.

Ymere probeert de steun van de huurders te genereren met iets wat ‘maatwerk’ wordt genoemd, maar vaak neerkomt op een soort omkoping, zoals het uitdelen van prioroteitsposities op de sociale huurlijst aan de kinderen van huurders. Wij vinden dat er veel betere vormen van ‘maatwerk’ mogelijk zijn, en zullen die mogelijkheden dan ook onderzoeken. Ook willen we de buurtbewoners ondersteunen in een eventuele rechtzaak die Ymere wil voeren als ze de benodigde 70% steun niet gerealiseerd krijgt. Tegelijkertijd zullen we het huis schoonmaken en opknappen en willen we een actieve, positieve en sociale aanwinst zijn voor de buurt.  Een beter plan is hier nodig! Wij willen dan ook samen met de buurt een alternatief sociaal plan bedenken dat wél in het belang is van huurders.

We zijn erg benieuwd naar uw mening en ervaringen, en willen u graag uitnodigen om contact met ons op te nemen. U bent van harte welkom voor een kopje koffie of thee, en ook zijn we bereikbaar via: willembeukels@squat.net

Vriendelijke & strijdbare groeten, Uw nieuwe buren op Simon Stevinsstraat 25, Kraakgroep Oost